POEZIA ÎNVINGE PANDEMIA!

Inapoi la stiri

POEZIA ÎNVINGE PANDEMIA!

 

 

Nu aș fi crezut vreodată să mai apuc a trăi vremuri înegurate, m-am născut odată cu declanșarea ultimului război mondial, am rezistat greutăților, din perioadele care au urmat, marcate de crime, asupriri, persecuții, gripă spaniolă și perioade cu secetă naturală și chiar culturală, deși tradiția, cântecul și poezia au dăinuit și au reușit să răzbată, atingând înalte valori, aflate, la începutul anului 20, în mare pericol din cauza pătrunderii unei ucigătoare pandemii globale.

 Fără cultură viața nu ar avea sens, artele constituind o uriașă orchestră a cărei prime viori rămâne poezia, cea care rezistă și face parte din principalele creații ale omului, menținând sănătatea, bucuria și iubirea între semeni. Ea nu cade pradă urgiilor și nu poate fi sufocată, fiind făclia nestinsă pe care omul o poartă în suflet, precum lumina învierii care se transmite în întreaga lume creștină. 

După cum se spune că, uneori și răul e spre bine, pandemia actuală a fost înfruntată, cu mare succes, de Festivalul internațional de poezie online, excelent organizat de Societatea Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni”, din cadrul Palatului Culturii Bistrița (manager prof. dr. Dorel Cosma), care a deschis, simultan, în România și întreaga lume, ferestrele a peste 50 de poeți de pretutindeni, un adevărat regal al poeziei.

Optimismul meu, mereu salvator, rămâne, în continuare, cu speranța, despre care Aristotel spunea că „este visul celui treaz”,  că și în viitor, poezia va învinge  pandemia.

 

Niculae VRĂSMAȘ