”IUSTIN SOHORCA” - 5 MINUTE DE FOLCLOR CU BIANCA SIMIONCA

Inapoi la stiri

”IUSTIN SOHORCA” - 5 MINUTE DE FOLCLOR CU BIANCA SIMIONCA

 

Iustin Sohorca

 

Buna ziua, doamnelor si domnilor si bine v-am gasit la rubrica 5°min de folclor. In aceste minute voi prezenta o scurta biografie al unui cunoscut etnograf si folclorist din judetul Bistrita- Nasaud.                                                                                Iustin Sohorca s-a născut în 23 ianuarie 1881 în Sângeorz-Băi, ca fiu al lui Silviu Sohorca și al Irinei, născută Budurlean. Primele două clase le-a urmat la școala confesională, avându-l ca învățător pe Ștefan Utalea, iar următoarele două la fosta școală trivială românească, care se numea „școală poporală fundațională”, din localitatea natală, cu dascălii Mihaiu Domide, care era și director, și Ieremia Șorobetea, catihet fiindu-i tatăl său, Silviu Sohorca.

 

După aceea, și-a continuat studiile la Gimnaziul superior românesc din Năsăud. Începând cu anul 1895 a urmat Preparandia română greco-catolică din Gherla cu durata de trei ani.

Activitatea de învățător și-a început-o în anul școlar 1899/1900 la școala greco-catolică din Sângeorz timp de 33 de ani, iar în perioada 1925-1932 a fost și director. În anul 1904 s-a căsătorit cu Cătălina Jojă, localnică, dar n-au avut copii, în schimb, și-a ajutat nepoții atât cât a putut. Stagiul militar l-a făcut între anii 1902 și 1903 la Regimentul 63 infanterie din Bistrița, iar din 1 august 1914 a fost mobilizat în armata austro-ungară și purtat pe diferite fronturi până la sfârșitul Primului Război Mondial. În anul 1919 a fost înrolat în armata română, contribuind la alungarea guvernului bolșevic, proaspăt instaurat la Budapesta. S-a stins din viață în 19 februarie 1966.                                                                                                                                                   

Prin multitudinea de aspecte scrise în culegerile sale, iustin sohorca completeaza tabloul vietii spirituale a locuitorilor Văii Someșului.Multe dintre aceste aspecte  vor ramane pentru generatiile viitoare datorita lui Iustin Sohorca care fara a avea un plan dinainte stabilit a cautat sa inregistrese fapte ce se intind pe o perioada de peste 100 de ani in urma, aducand astfel in tezaurul spiritualitatii romanesti, date inedite, aspecte noi sau variante ale folclorului romanesc.