DE LA MUSIQUE AVANT TOUTE CHOSE

Inapoi la stiri

DE LA MUSIQUE AVANT TOUTE CHOSE

 

      Concertul din ziua sfântă de Bobotează, 6 Ianuarie,  ce marchează un început de drum al vremurilor și al oamenilor, al evenimentelor, desfășurat și anul acesta la Palatul Culturii din Bistrița, reprezintă un moment festiv, la care publicul participă cu tot fastul, iar orchestra, soliștii, interpreții, dirijorul fac parte dintr-o lume de basm, luminoasă și luminată de note muzicale, de instrumente, de versuri, de tonuri, de armonie. Armonia de An Nou.

     Muzica, interpretată cu măiestrie, ce sensibilitate, cu bucurie, a rămas, de la simboliști, un element înaintea tuturor lucrurilor, menit să unească voci, oameni, suflete.

       Bistrița a fost binecuvântată ani la rând cu acest Concert, devenit emblemă pentru orașul cu rădăcini medievale,  pentru cultura burgului, unul din cele șapte ale Transilvaniei. Pe Scena Mare de la Palatul Culturii din Bistrița au urcat și concertat orchestre de marcă ale muzicii naționale și internaționale. Dacă ar ține un jurnal, scena ar avea suficiente mărturii ale unor nume mari, suficiente autografe înscrise în materia ei, destule urme văzute și nevăzute.

       Cu ocazia Noului An, nici nu se sting bine ecourile vestitului Concert de la Viena, că și apar emoțiile Concertului de la Bistrița. Emoționant a fost momentul și în 2021, desfășurat on-line, dar ne-am obișnuit deja cu multe activități mutate în mediul virtual. Dacă acesta n-ar fi existat, poate ne-am fi scris epistole, ne-am fi împărtășit bucuriile și  am fi așteptat ca diligența să ne aducă vești.

       Cunoscut și drept Concert de Bobotează, evenimentul s-a derulat anul acesta on-line, valorificând prezențe mai vechi pe Scena Palatului Culturii din Bistrița a Orchestrei Operei din Brașov, dirijată de Alexandru Ilie, cu lucrări din Strauss, Ceaikovski, Brahms…

       Până la următorul Concert de Bobotează, muzica ascultată și trăită, piesele nelipsite de la un astfel de regal tematic, la care excelează în rândul compozitorilor, familia Strauss, ne vor însoți și le vom fredona senin, ca pe un „Ohrenwurm”, ce și-a găsit adăpost în ființa noastră melomană.

 

Elena M. Cîmpan