IRISUL - FLOAREA CELOR NĂSCUȚI ÎN LUNA FEBRUARIE!

Inapoi la stiri

IRISUL - FLOAREA CELOR NĂSCUȚI ÎN LUNA FEBRUARIE!

 

Irisii incep să înflorească primăvara devreme, unii încă din martie, altii mai târziu, în mai, ba chiar și în august.

Iris a fost zeița greacă a curcubeului, și poate nu întâmplător, deoarece paleta de culori a florilor de iris este  la fel de diversificată, de la alb, galben, roz , roșu, purpuriu, violet sau albastru,  de la bleu deschis până la albastru intens, ba chiar și negru. Datorită acestei largi varietăți de culori, este interpretat ca putând atinge pentru nativii acestei luni diferite stări de spirit și emoții.

A fost atribuită și o versiune stilizată a irisului și aceasta este floarea de LIS.

Irisul semnifică  credință, speranță , înțelepciune. Pentru un grădinar asta înseamnă credința  că primăvara va veni, speranța  că va fi prosperă și timpurie și  că va avea înțelepciunea să cultive grădina în varianta cea mai potrivită.

Februarie este luna îndrăgostiților, a poveștilor de  dragoste, iar irisul este cel mai potrivit simbol al lor.

Există însă și alte surse care indică violeta ca floare a lunii februarie.

Aceasta simbolizează puritate, fidelitate și umilință. În general sunt flori scunde, erbacee, divers colorate, cu parfum discret, multe sunt de culoare albastru-violet, dar pot fi și roz, albe sau combinații de culori și sunt cunoscute câteva specii de violete, cele de ghiveci sau violeta de Parma, dar  și  panselele. Panselele ori rudele lor cu flori mai mici sunt suave, parfumate și înfloresc dacă sunt cultivate în mediu protejat la sfârșit de februarie, iar florile lor țin până la sfârșitul lunii aprilie. 

 

sursa: http://www.dozadebine.ro/iris-floarea-ce-poarta-numele-zeitei-soarelui/ ;

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iris_(anatomie);