ARTIŞTII ASOCIAŢIEI NAŢIONALE DE FOLCLOR DIN ROMÂNIA, APLAUDAŢI LA SALA RADIO

Inapoi la stiri

ARTIŞTII ASOCIAŢIEI NAŢIONALE DE FOLCLOR DIN ROMÂNIA,  APLAUDAŢI LA SALA RADIO

Inaugurarea sediului Asociaţiei Naţionale de Folclor Bucureşti s-a derulat în prezenţa conducătorilor de grupuri din întreaga ţară, a artiştilor, a oamenilor de cultură prezenţi la şedinţa Adunării Generale, coordonată de dr. Dorel Cosma, preşedintele Federaţiei Europene şi Extra-Europene de Folclor.
Întâlnirea a avut loc în sala de conferinţe inaugurată cu acest prilej şi a vizat atât activitatea care s-a derulat în anul 2013, cât şi agenda Uniunii Europene pentru anul curent. Noul sediu, situat în centrul Capitalei, pe Calea Plevnei, va găzdui şi o bibliotecă documentară în care se vor găsi date esenţiale despre istoria folclorului românesc şi european. La intrare vor fi arborate două drapele mari a Asociaţiei Naţionale de Folclor şi a Uniunii Europene de Folclor, care vor sta alături de steagurile României şi ale Europei.
„În cadrul întâlnirii s-a punctat importanţa revitalizării biroului Asociaţiei Naţionale de Folclor prin sarcini mai concrete pentru vicepreşedinţii care se ocupă de soliştii vocali, aspect încă insuficient dezvoltat. Ne dorim o secţiune puternică a soliştilor, membri ai Asociaţiei. De asemenea, dorim dezvoltarea sectorului artă populară a creatorilor populari (cusut, ţesut, ceramică), având în desfăşurare un inventar al membrilor pe care dorim să-i angrenăm în expoziţiile naţionale şi internaţionale. Am vorbit, de asemenea, despre extinderea manifestărilor, atât în ţară, cât şi în străinătate, remarcând, încă de anul trecut, un nou festival internaţional la Zalău, acolo unde un rol hotărâtor în buna desfăşurare vom avea şi noi. Ca noutate, anul acesta vom avea o manifestare internaţională şi în zona Oltului. Vom sprijini şi Festivalul Trişcaşilor de la Leşu, cu prezenţa a două-trei ansambluri din străinătate. De asemenea, în perioada următoare vom selecta doi solişti care să reprezinte România la Caravana europeană IGF, care se va derula în perioada 12-30 iunie, care va debuta la Bucureşti şi va merge mai departe în Bulgaria, Serbia, Italia, Franţa şi Spania. Tot în cadrul şedinţei s-a decis participarea ansamblului „Cununa de pe Someş” la World Folk Stars, competiţie la care vor participa doar şase ţări pentru titlul de ansamblu emerit internaţional. Discuţiile pentru nominalizarea pentru Oscarul în folclor, care va avea loc în Italia, atât pentru personalităţi, cât şi în premieră pentru instituţii, precum şi aspectele legate de identitatea fiecărui popor prin promovarea tradiţiilor, au fost alte subiecte dezbătute în cadrul întâlnirii”, ne-a declarat dr. Dorel Cosma.
După inaugurarea sediul Asociaţiei Naţionale de Folclor, la Sala Radio a avut loc un concert folcloric extraordinar, sub genericul „Sonorităţi folclorice”. Manifestarea a fost deschisă de Filarmonica Centrului Cultural Municipal Bistriţa, dirijată de prof. Ioan Lazăr şi de ansamblurile bistriţene „Cununa de pe Someş”şi „Balada” care, în coregrafia semnată de Teodor Puşcaş şi Ioan Simionca, au prezentat suite de dansuri, atât din Bistriţa-Năsăud, cât şi din Bucovina şi Codru. Soliştii Paul Ban, Cristina Livia Scurtu, Adina Băieşiu, Mărioara Sighiartău şi Petre Petruse au întregit prestaţia deosebită a bistriţenilor în faţa publicului format din peste 400 de spectatori, care au plătit la intrare câte 20 lei. Invitaţi speciali în spectacolul organizat de Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi Societatea Română de Radiodifuziune au fost ansamblurile „Cununiţa” din Arad al Universităţii „Vasile Goldiş”, profesioniştii de la „Meseşul” Zalău şi dansatorii de la „Romula Malva Dobrosloveni Olt”. Spectacolul a fost întregit prin participarea cunoscuţilor artişti Mioara Velicu, Viorica Flintaşu, Valeria Arnăutu, Simona Dinescu, Traian Frâncu, Gheorghe Luca, Andra Matei, Emilia Bubulac, Ionela Bran,  Constantin şi Răzvan Măgureanu, Gelu Voicu care, în acompaniamentul Orchestrei Radio, condusă de Adrian Grigoraş, au adus în scenă cele mai frumoase piese ale folclorului românesc. Timp de trei ore spectatorii s-au bucurat de prestaţia artiştilor într-un spectacol realizat de Violeta Ianculescu, împreună cu Dorel Cosma şi prezentat de Gelu Voicu.

MENUŢ MAXIMINIAN