DIMINEAŢA POEŢILOR BISTRIŢENI, LA USR SIBIU

Inapoi la stiri

DIMINEAŢA POEŢILOR BISTRIŢENI, LA USR SIBIU

La sediul „Welt Kultur” din Sibiu, a avut loc o lectură publică de poezie, susţinută de Dorel Cosma, Elena M. Cîmpan şi Menuţ Maximinian, membri ai Societăţii Scriitorilor Bistriţeni ”Conexiuni”.
Sub genericul „Dimineaţa poeţilor”, acţiunea, organizată de Uniunea Scriitorilor din România, a fost moderată de către Rita Chirian, preşedinta Filialei Sibiu.
La întâlnire, au participat, printre alţii, Anca Sîrghie, George V. Precup, Emil Cătălin Neghină, Ovidiu Simion.
Poeziile citite au fost alese din volumele „Se naşte ceva” şi „Jurnal de călătorie şi poezie”, de Dorel Cosma, „Pianul şi alte poeme”, şi „Sentimentele lucrurilor”, de Elena M. Cîmpan, „Pe muchia malului”, de Menuţ Maximinian.
Evenimentul, devenit scurt colocviu pe teme literare, a amintit de întâmplări din călătorii cu cărţi şi fără cărţi, de cititori, de şcoală, de cultură, aşa cum se dezleagă ideile şi gândurile între scriitori şi se leagă prietenii.
Florin Vlad şi Alexe Savu au susţinut un miniconcert la vioară şi pian, interpretând muzică de calitate.
Fiind vorba de „Welt Kultur”, discuţiile au ajuns în sfera traducerilor şi au adus în lumină Antologia „Bistriţa, o imagine a poeziei” („Bistritz, ein Gedicht-Blick”), coordonată de Elena M. Cîmpan şi întocmită cu elevi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, care au tradus în limba germană câte două poezii ale poeţilor bistriţeni contemporani. Ideea a stârnit interes la Sibiu, oraş marcat şi de cultura germană.
„Dimineaţa poeţilor” a deschis un timp al legăturilor literare între Bistriţa şi Sibiu, care se cere continuat, cu alte evenimente, de la nord la sud şi de la sud la nord, având în centru gândul cel bun al literaturii.

EDUARD CĂLINESCU