DOR DE ARGENTINA

Inapoi la stiri

DOR DE ARGENTINA

Lume multă la Galeriile “ Casa cu lei” Argentina a stârnit interes şi curiozitate. Expoziţia artistului fotograf Florin Coşoiu aduce în faţa publicului bistriţean ceva aparte. Grupate în trei categorii : peisaje, oameni şi locuri, tradiţii – expoziţia surprinde aspecte din Buenos Aires şi din ţinutul Pampasului. Cea de-a opta ţară a lumii şi a doua din America Latină este oferită publicului bistriţean printr-una din zonele ei cele mai îndrăgite. Pampasul este zona vestitului Gaucho, un fel de verişor al cowboyului american. Costumul din această parte de Argentina este apreciat în toată ţara şi constituie un adevărat simbol naţional aşa cum la fel de apreciat este Malambo sau Tango-ul. Expoziţia surprinde deosebit – peisagistica Pampasului dar şi importante puncte de atracţie ale capitalei. Nu lipseşte Casa Rosada – sediul guvernului, catedrala Metropolitană – unde până de curând a slujit actualul Papă, Primăria, impozantul monument din Plaza de Mayo care aminteşte tuturor de durerea mamelor din perioada dictaturii militare, Teatrul Colon şi multe altele. Drumul spre General Villegas este surprins în expoziţie prin culoarea superbă a întinselor câmpii unde încă mai zburdă în voie animalul atât de iubit în Argentina – calul. Vizita la Primăria din Villegas şi Biblioteca sunt şi ele parte componentă a interesantei expoziţii foto. Un loc aparte îl deţine tradiţia. Vizita la San Antonio de Aroca şi parada celor peste 6000 de cai cu stăpânii şi însemnele lor sunt şi ele puncte de mare atracţie ale expoziţiei.

Prezentată de directorul Centrului Cultural Municipal – prof.dr. Dorel Cosma şi de preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni prof. Elena M. Cîmpan, vernisajul expoziţiei a fost plăcut colorat de acordurile muzicale argentiniene, susţinute de vioara maestrului Florin Vlad şi pianul maestrului Alexe Savu. Imaginile de film, din finalul vernisajului, au îmbogăţit manifestarea oferind celor prezenţi cadre de pe tot cuprinsul Argentinei. Excelenţa sa Ambasadorul Argentinei la Bucureşti a transmis organizatorilor un cald mesaj, pe care-l redăm în rândurile următoare :

Stimate domnule Primar Ovidiu Teodor Cretu,

Stimate domnule Director, Prof. Dr. Dorel Cosma,

 

Am plăcerea de a mă adresa dumneavoastră cu scopul de a vă mulțumi pentru invitația pe care mi-ați adresat/o de a fi prezent la vernisajul expoziției de artă fotografică Dor de Argentina și în același timp să vă felicit pentru această inițiativă.

Este foarte emoționant faptul că Municipiul Bistrița, prin CCM întreține legături atât de strânse cu țara mea pe plan cultural și organizează evenimente atât de interesante precum este cel de azi cât și cele care s-au desfășurat anterior.

Toate acestea contribuie la dezvoltarea și aprofundarea relaţiilor dintre țările noastre care sunt departe una de cealaltă din punct de vedere geografic și în acest sens îmi amintesc mereu de cuvintele lui Nicolae Titulescu, care spunea că nu are importanță faptul că între România și America Latină există munți, râuri și oceane deoarece din fericire suntem popoare care avem inimile aproape și împărtășim aceleași criterii de recepție asupra vieții,prieteniei și familiei.

Îmi exprim regretul pentru faptul că nu pot fi prezent la evenimentul de azi, din cauza agendei mele de lucru, cu atât mai mult cu cât am cunoscut meleagurile dumneavoastră cu ocazia unei călătorii prin zonă și m-au încântat fapt pentru care mi-ar fi făcut mare plăcere să le revăd.

Folosesc acest prilej pentru a vă transmite asigurarea distinsei mele considerații.

 

 

Claudio Perez Paladino

Ambasador