O RECONFIRMARE A NIVELULUI EUROPEAN AL CORULUI APPASSIONATA

Inapoi la stiri

O RECONFIRMARE A NIVELULUI EUROPEAN AL CORULUI APPASSIONATA

De 13 ani Asociaţia Corală din Biederitz – Magdeburg / Germania organizează în luna mai festivalul „Noaptea Corală Europeană”, dedicat consolidării ideii europene. În cadrul festivalului, sunt organizate concerte susţinute de Ziua Europei, la care alături de gazde este invitat de fiecare dată câte un cor oaspete, care vine dintr-un alt stat european. Festivalul a avut ca oaspeţi de-a lungul ediţiilor sale coruri din Spania, Franţa, Polonia, Armenia şi din alte oraşe germane.

La ediţia a 14-a a acestui festival invitate au fost „Appassionata” şi „Viva la Musica” (formaţie a Forumului Democrat German – Cluj) care au susţinut concertul pentru „Noaptea Corală Europeană” la 9 mai 2014 în Biserica Sfântul Petru din Magdeburg.

 Primirea la Biederitz joi seara, 8 mai a.c. a formaţiilor noastre a fost una amicală, familiară, la restaurantul hotelului din localitate, cu cupe de şampanie şi scurte mesaje, subliniind bucuria întâlnirii, bucuria cunoaşterii în scopul consolidării prieteniei europene. Vineri dimineaţa au urmat repetiţii în locaţia festivalului – grandioasa Biserică Sfântul Petru din Magdeburg reconstruită şi modernizată abia acum după distrugerile suferite în timpul celui de-al doilea război mondial.

Festivalul a început vineri 9 Mai la orele 19 cu concertul Corului Biederitzer Kantorei. Formaţia gazdă a susţinut două piese vocal simfonice de factură modernă, respectiv „Homage to Martin Luter” şi cantata „Da Pacem, Domine” piese compuse de muzicianul englez Sir Colin Mawby, prezent la festival.

Prestaţia corului gazdă acompaniat de orchestră şi orgă a fost una de ţinută profesionistă, având la pupitrul dirijoral un tânăr şi talentat dirijor Michael Scholl.

A urmat concertul susţinut de noi, Appassionata – Viva la Musica, sub bagheta lui Francisc Mureşan.

După atmosfera de consacrare artistică şi profesionalism în care s-a desfăşurat prima parte a serii nu a fost uşor pentru noi ca în maniera „a capella” să menţinem un public avizat şi extrem de pretenţios pe aceleaşi coordonate. Spre satisfacţia lui şi mulţumirea noastră am reuşit acest lucru. Reuşita a fost datorată în primul rând concepţiei structurale a concertului într-o accepţiune a dirijorului nostru extrem de variată: de la clasic la romantic şi modern, de la stilul ortodox răsăritean la cel catolic sau protestant apusean şi în final ceva specific – câteva prelucrări de folclor româneşti de asemenea în două variante: armonizări clasice şi compoziţii moderne de inspiraţie populară.

Finalul concertului a constat în interpretarea de către corurile reunite a unei piese comune propuse de noi – Ave Maria, de Marius Cuteanu, dirijate de dirijorul oaspete, Francisc Mureşan.

Repertoriul complet al concertului nostru a cuprins următoarele piese:

 

1. Wohlauf ihr Gäste               -           E. Widmann

2. Sfânt ...                               -           M. Cuteanu

3. Concertul nr. 1                    -           G. Musicescu

4. Rugăciune                           -           M. Cuteanu

5. Ave verum corpus               -           C. Saint Saens

6. Bogoroditse Devo               -           S. Rahmaninov

7. Alleluia                                -           R. Thompson

8. Arhaisme                             -           S. Toduţă

9. Pan                                      -           T. Jarda

10. Mă luai, luai                      -           T. Jarda

11. Iac’ aşa                              -           S. Nicolescu

12. Sârba pe loc                       -           Gh. Danga

13. Chindia                             -           Al. Paşcanu

14. Colinda de pricină -          -             A. Pop

15. Piesa comună - Ave Maria   -        M. Cuteanu

Aplauzele după fiecare piesă ne-au confirmat că interpretarea noastră a fost receptată de un public prin excelenţă muzical. Am putut reţine de la acest concert cele mai consistente aplauze obţinute vreodată de interpretarea noastră la o piesă modernă. S-a întâmplat acest lucru, aici la Magdeburg, după piesa „Pan” a lui Tudor Jarda.

A doua zi, 10 mai, gazdele ne-au pus la dispoziţie un agreabil program turistic (stabilit pe minute) pentru a cunoaşte Magdeburgul şi împrejurimile lui, cu un prânz specific prusac în incinta cetăţii Mark. După amiază am fost primiţi de primarul din Biederitz care ne-a însoţit într-o plimbare prin localitate cu opriri la principalele obiective ale localităţii. Ziua s-a încheiat cu o cină comună cu schimburi de cadouri şi impresii. Le-am mulţumit gazdelor pentru ocazia oferită de-a susţine împreună un festival cu un generic atât de sugestiv „Noaptea corală europeană”. În baza mandatului dat de directorul centrului nostru cultural, Dl. Prof. Dr. Dorel Cosma, am adresat Corului Biederitzer  Kantorei invitaţia de-a ne onora cu participarea, dacă nu anul acesta, atunci la ediţia 2015 a festivalului nostru de muzică religioasă Bartolomeu Anania. Au promis că vor răspunde invitaţiei noastre fiind interesaţi de locurile de aici, de a ne cunoaşte mai bine şi mai ales de a mai cânta împreună. Prin cuvântul dirijorului Michael Scholl, gazdele s-au declarat plăcut surprinse de profesionalismul interpretativ şi varietatea repertorială abordată de noi şi totodată de stilul extrem de afectuos-temperamental şi tehnic al dirijorului nostru Francisc Mureşan. Şi când asemenea cuvinte de apreciere vin din partea unor parteneri germani recunoscuţi pentru seriozitatea lor, nu putem decât să fim mulţumiţi.

Duminică 11 mai am participat la slujba religioasă de la biserica catolică din Biederitz, după care a urmat prânzul oferit de ei în sălile anexe ale bisericii şi apoi ... despărtirea cu alte cuvinte frumoase de ambele părţi şi promisiuni de revedere. Am grăbit despărţirea pentru a da o fugă până la Berlin şi a ne reîntoarce pentru a ne pregăti de plecarea către casă.

Spuneam mai înainte că sentimentul cu care am rămas în urma acestui schimb ambele formaţii este unul de mulţumire. Pentru gazde a fost mulţumirea unei descoperiri puţin exotice. Pentru noi a fost o mulţumire a unei constatări liniştitoare. O mulţumire că putem sta pe aceeaşi scenă cu alte formaţii din alte părţi ale Europei, că putem cânta alături de ele la fel de bine ca şi ele şi deci, că prin cel puţin prin cântec şi noi românii putem fi consideraţi europeni.

 

 

                                                                                                           MIRCEA CHIRA

                                                                                                preşedinte - Appassionata