ASOCIAŢIA CULTURALĂ "PURTATA"

Inapoi la stiri

ASOCIAŢIA CULTURALĂ

ANSAMBLUL DE CÂNTECE ŞI DANSURI "HORA" UNGHENI/MUREŞ ROMÂNIA

Iniţiativa înfiinţării unui ansamblu a aparţinut Consiliului Local Ungheni şi a primarului din  acea perioadă, d-nul Ioan Covrig, angajând în acest scop, în cadrul Primăriei în anul 2003, un om de specialitate, cu o vastă experienţă î n domeniu, d-ul  Ilie Dinu Ilieş.

La început o simplă echipă de dansuri cu tineri recrutaţi din localitate, apoi pe parcursul anilor,  ansamblul s-a extins fiind cooptaţi elevi ai şcolii  gimnaziale Emil Drăgan din localitatea Ungheni, astfel că ansamblul, "HORA" numără  în prezent 120 membrii împărţiţi pe cinci categorii de vârstă. Pe parcursul celor 10 ani de activitate au fost susţinute sute de spectacole şi festivaluri cu caracter local, naţional sau internaţional.

A avut numeroase apariţii pe toate posturile de televiziune şi înregistrări radio prin soliştii care şi-au făcut debutul la Ansamblul Folcloric  "HORA": Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Furnea, Adriana Sita, Râzvan Porime, solişti deja consacraţi.

Ansamblul Folcloric "HORA" face parte din Asociaţia Culturală "Purtata" , care la rândul ei din anul 2005  face parte din Asociatia Naţională de Folclor cu sediul la  Bistriţa, având cu aceasta o colaborare foarte bună, consolidată prin diferite schimburi culturale  cu toate ansamblurile care fac parte din Asociaţia Naţională de Folclor.

Ansamblul "HORA" a fost delegat de către A.N.F. să participe la numeroase festivaluri folclorice în ţară sau în afară (Grecia, Spania, Bulgaria. Turcia, Macedonia, Italia) unde a reprezentat România cu cinste.

Repertoriul  Ansamblului Folcloric "HORA" este inspirat cu precădere din zonele etno folclorice ale Transilvaniei : dansuri fecioreşti, femeieşti, mixte.

Dorim ca în viitor să cooptăm cât mai mulţi tineri în cadrul ansamblului, să îmbunătăţim calitatea interpretativă şi să achiziţionăm noi şi autentice  costume  populare.

În prezent, Ansamblul Folcloric "HORA" este condus de Ilie Dinu Ilies ,manager şi coregraf .

Din cei care în urmă cu 10 ani au fost membrii fondatori ai Ansamblului "HORA", se cuvine să amintim ca instructori pe : Pasc Claudiu, Roiban Feliciana, Bereski Carmina şi Porime Răzvan, dansatori: Coldea Ramona, Chirila Ovidiu, Gioada Dragoş, Moldovan Cătălin, Nyaradi Cosmina, Baba Radu, Dana Sita, Laura Târnovean, Macarie Bianca, Coldea Bogdan, Sărmăşan Marius, Rusu Cristian,  Fodor Florin, etc.

Aducem mulţumiri Consiliului Local Ungheni şi d-lui Primar Victor Prodan, pentru realizarea unor acţiuni culturale pe plan local şi naţional.

Aducem mulţumiri Asociaţiei Naţionale de Folclor. d-lui prof. dr.Dorel Cosma pentru colaborare şi sprijinul de a ne face cunoscuţi atât ca ansamblul folcloric cât şi prin comunitatea pe care o reprezentăm, oraşul Ungheni.

Ilie Dinu Ilieş