MAIA MORGENSTERN APLAUDATĂ MINUTE ÎN ŞIR DE PUBLICUL BISTRIŢEAN

Inapoi la stiri

MAIA MORGENSTERN APLAUDATĂ MINUTE ÎN ŞIR DE PUBLICUL BISTRIŢEAN

În cadrul stagiunii teatrale 2014, Maia Morgenstern îşi face a doua oară consecutiv apariţia pe scena bistriţeană cu piesa “Janka”, de Oscar K. Speace.

Spectacolul s-a ţinut în faţa unui public numeros, format în majoritate din tineri, care au stat cu sufletul la gură şi au ascultat necazurile unei femei care a supravieţuit holocaustului.

Decorul a fost minimalistic, un fotoliu, o masă, un gramafon. Cea mai importantă piesă a fost un ecran pe care s-au proiectat imagini cu amintirile Jankăi. Acestea au rolul de a accentua povestea, de ai da un ton mai dramatic reprezentaţiei.

Spectacolul are un ritm lent, singura acţiune care se întâmpla este aceea în care actriţa citeşte nişte scrisori scrise chiar de personajul pe care îi joacă în faţa publicului. Dar prin forţa ei actoricească extraordinară Maia reuşeşte să trezească emoţii puternice în suflete spectatorilor, şi le stârneşte compasiunea pentru tragedia traită de o femeie puternică care a reuşit sa supravieţuiască Holocaustului, dar care se simte vinovată oarecum pentru asta.

Scenariul scris de Oscar K. Speace – important producător de televiziune, scriitor şi regizor american – este bazat pe tulburătoarea poveste a mamei sale, Janka Festinger, martoră a crimelor şi ororilor de la Auschwitz. Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. În martie 1944, nemţii ocupau Sighetul şi procesul de exterminare a evreilor avea să înceapă. În luna mai, zece mii de evrei, cu bagajele în spate, soţi şi soţii separaţi de loviturile care veneau din toate părţile, copii care-şi pierdeau mamele, plângând,  tineri şi bătrâni, înghesuiţi în vagoane de marfă, fără mâncare şi apă, fără aer, aveau să ajungă, după opt zile îngrozitoare de mers cu trenul, la Auschwitz.

Altfel spus - viaţa Jankăi Festinger trăită şi mărturisită, în patru ipostaze, aşa cum aceasta o apreciază în paginile scrisorii pe care a lăsat-o: „Am trăit patru vieţi... Viaţa mea în România de dinainte de Hitler...Viaţa mea datorită lui Hitler...Viaţa mea cu Bob, soţul meu...Viaţa mea după ce a murit Bob...”

La finalul spectacolului, actriţei i-a fost oferit un frumos buchet de flori din partea directorului Centrului Cultural Municipal, prof. dr. Dorel Cosma, dar şi mulţumiri şi aplauze furtunoase din partea publicului bistriţean prezent. 

 

                                                                                      Gabriel Mihăese