DESPRE CONEXIUNI ...

Inapoi la stiri

DESPRE CONEXIUNI ...

EXERCIŢIUL VOCAŢIEI

Nu este deloc întâmplător şi ceva care să depăşească limitele normalităţii culturale, atunci când vorbim despre activitatea inter-artis a unor centre culturale care îşi subordonează şi activităţi literare, materializate în reviste de mare prestigiu, în conţinut şi formă, intenţionalitate estetică. Este şi cazul – fericit – al revistei „Conexiuni” editată de Centrul Cultural Municipal Bistriţa, în condiţii grafice deosebite, cu un colectiv redacţional profesionist sub directoratul prof. dr.  Dorel Cosma, cel care gospodăreşte şi activitatea centrului. Lui i se alătură prin exerciţiu şi har gazetăresc Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Victor Ştir, Maria Herineanu, Doris Gîţa, (secretariat - Mărioara Sigheartău, fotografie - Mihai Berbunschi) cu toţii construind o ofertă interludică de mare importanţă nu numai regională.

Această revistă veştejeşte ideea păguboasă şi preconcepută cum că „soarele” culturii răsare numai dela Bucureşti; argumentele vin dintr-o istorie culturală de excepţie, dar şi dintr-o mişcare contemporană în câmpul literelor, fie că este vorba despre poezie, proză sau teatru, dar şi activităţile strategice ale acestui centru cultural, cunoscut deja pe mapamond – în peste 30 de ţări – prin formaţiile folclorice prezente la mari manifestări de gen, dar şi prin propria gospodărire a unor festivaluri internaţionale cu acoperire în toate posibilităţile de manifestare.

O populaţie cultă, păstrătoare de valori, indiferent că este vorba de cele româneşti, maghiare sau germane, duce mai departe mesajul etic şi estetic al acestei instituţii de cultură, unică nu numai în peisajul transilvan, dar oferă şi certitudinea valorii în dinamica ei de exprimare.

„Conexiuni” este materializarea unei idei colective, perfecţionată de personalităţi şi transmiţătoare de cultură vie, generoasă, aplicată, începând cu poezia şi terminând cu teatrul, simezele active, sau concursuri de fanfare. În această arie redactorii revistei se mişcă cu maximă lejeritate şi competenţă, oferind acea siguranţă culturală fără de care o geografie în expresia ei regională nu se poate defini şi nici exprima.

 

 

Cornel Udrea