MINORITĂŢILE ÎN SĂRBĂTOARE LA "PFINGSTFEST" 2014

Inapoi la stiri

MINORITĂŢILE ÎN SĂRBĂTOARE LA

Duminică, pe pietonalul Liviu Rebreanu a avut loc cea de-a XIV-a ediţie a festivalului "Pfingstfest", intitulat totodată şi festivalul etniilor din România. Costume reprezentative, muzică tradiţională, dansuri greceşti, italiene,  ţigăneşti, ucrainiene, săseşti, tătăreşti, maghiare, dar şi o vizită a unei delegaţii oficiale din San Giovanni Rotondo - Italia, au contribuit la ediţia din acest an organizată de Centrul Cultural Municipal în zi de sărbătoare pe Pietonalul Liviu Rebreanu.

"Pfingstfest" este festivalul dedicat în totalitate tuturor etniilor din judeţul Bistriţa-Năsăud. Concepută ca o acţiune destinată Rusalilor săseşti, manifestarea s-a extins şi din 2009 a devenit o întâlnire a tuturor etniilor. Prin desfăşurarea acestui festival la Bistriţa organizatorii, Primăria Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal  şi-au propus să adune la un loc, chiar şi pentru o zi, toţi bistriţenii şi nu numai, ce aparţin etniilor rome, săseşti, maghiare, ucrainiene, armene, greceşti, italieneşti, tătăreşti.

Aşa se face că de mai bine de cinci ani de zile, dorinţa organizatorilor se şi îndeplineşte, astfel încât la începutul lunii iunie foarte multe formaţii, care încă mai practică şi dansuri internaţionale, se întâlnesc în oraşul nostru pentru a-şi prezenta dansurile, costumele şi muzica de bună calitate.

În acest an, la "Pfingstfest" au participat  ansambluri de dansuri din Suceava, Braşov, Gherla, Tulcea, Josenii Bârgăului, Medgidia, Ungaria şi trei ansambluri din Bistriţa, respectiv “D-Fantasy”, “Regenbogen” şi “BN-Ritm”. Parada formaţiilor a avut loc pe traseul Domus-Pietonal-Scenă, acolo unde au fost aşteptate de fanfara Garnizoanei Bistriţa şi oficialităţile prezente la eveniment.

Binecuvântarea acţiunii a venit din partea părintelui profesor, Nicolae Feier şi a părintelui Vasile Beni, după care primarul oraului, Ovidiu Teodor Creţu a declarat deschisă manifestarea, mulţumindu-le totodată şi oficialilor din San Giovanni Rotondo –Italia şi doamnei primar din Kétegyháza - Ungaria, Kalcsó Istvánné Mária,  prezenţi la “Pfingstfest 2014”.

În deschiderea festivalului au evoluat tinerii dansatori ai ansamblului "Kozachok" din Suceava oferindu-le bistriţenilor un adevărat spectacol ucrainian. Pentru câteva moment am poposit şi în Grecia. Costumele representative, muzica şi bineînţeles nelipsitul dans de Zourba i-a determinat pe cei prezenţi să se simtă pentru câteva minute în vacanţă, pe meleagurile greceşti. De la Gherla ne-au vizitat dansatorii ansamblului de dansuri armene "Hayakaghak", din Ungaria- ansamblul de dansuri maghiare "Kalaris", din Josenii Bârgăului- ansamblul de dansuri ţigăneşti "Kelsukar" , din Tulcea – ansamblul ruşilor lipoveni “Malaie Nekrasovti” şi din Medgidia – ansamblul de dansuri turco-tătăreşti “Karasu”.

A fost o zi frumoasă de sărbătoare în care muzica, dansul şi veselia au fost pe primul loc.

 

Doris Gîţa