„BISTRIŢA ESTE A DOUA MEA CASĂ”

Inapoi la stiri

„BISTRIŢA ESTE A DOUA MEA CASĂ”

Anul trecut, în toamnă, am fost invitat în cadrul Festivalului de Teatru Profesionist “Liviu Rebreanu” din Bistriţa, în dubla calitate de poet şi organizator al târgului urban de carte BookLand, dar poet neinregimentat în “găştile” literare ale momentului. Cu un an în urmă, adică în toamna lui 2011, câştigasem marele premiu al festivalului internaţional de literatură  “Conexiuni”, un proiect cultural foarte îndrazneţ şi cu ambiţii mari în peisajul culturii bistriţene. Acest premiu m-a onorat atât de mult încât anul următor, în 2012, am recidivat, ca să-i spun astfel invitaţiei de a fi prezent cu Caravana BookLand pe plaiurile de legendă ale Bistriţei.  Deşi sunt ardelean la origini, din judetul Sălaj, pot spune cu mâna pe inimă, ca la Bistriţam-am simţit mai mult decât acasă, şi aş scrie acasă bolduit şi cu majuscule. BISTRIŢA ESTE A DOUA MEA CASĂ.

Ceea ce se întâmplă Bistriţa, în cadrul Societatii literare “Conexiuni”, este un miracol, şi nu cred că exagerez cu nimic. Sunt oameni minunaţi, pasionaţi de lucrul bine făcut, aşa cum îi stă bine oricărui ardelean, oameni care muncesc enorm şi depun eforturi mai mult decât considerabile pentru ca judeţul Bistriţa să fie pe unul din locurile fruntaşe ale creativităţii şi dragostei de frumos, de cultură, de literatură. În multele interviuri oferite mass mediei naţionale şi locale pe unde a poposit Caravana BookLand de-a lungul timpului, am menţionat de fiecare dată foarte buna colaborare cu Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” din Bistriţa, prin persoana d-lui director prof. dr. Dorel Cosma, un om cu o inimă de aur, care iubeşte deopotrivă, teatrul, literatura, arta şi folclorul autentic.

Pe parcursul Caravanei BookLand prin ţară, am avut ocazia de a cunoaşte mulţi oameni minunaţi, dornici să ne ajute în demersul nostru cultural de mediatizare şi promovare a cărţii. Poeţi, prozatori, critici literari, pictori, preşedinţi de filiale ale Uniunii Scriitorilor sau Artiştilor Plastici din România. Dar dăruirea şi pasiunea cu care organizează evenimente cultural-artistice aceşti oamenila Bistriţaa întrecut cu mult aşteptările mele. Domnul director prof. dr. Dorel Cosma este cel mai autentic promotor cultural, pe care, eu cel puţin, l-am întâlnit până acum. Ca director al Centrului Cultural „George Coşbuc” a ridicat cele mai frumoase dintre arte, respectiv teatrul şi poezia, cel puţin în accepţiunea mea, la rang de virtute, la rang de sublim dus dincolo de perfecţiune. Domnia sa însăşi, unul dintre cei mai valoroşi poeţi de pe meleagurile bistriţene. Schimburile culturale interetnice, festivalurile internaţionale de folclor unde a fost invitat în fiecare an, stau ca o mărturie grăitoare despre cele întâmplatela Bistriţa. Deasemenea, invitaţii din majoritatea ţărilor europene la festivalurile internaţionale de folclor din Bistriţa, şi aş vrea să menţionez ca exemplu doar, Nunta Zamfirei, au găsitla Centrul Cultural„George Coşbuc”, toată căldura şi dragostea de frumos, de care poate da dovadă cineva.

Vreau să subliniez, în egală măsură, rolul de formator de talente şi promotor al culturii româneşti, al Societăţii literare “Conexiuni”, unde talentul se îmbină perfect cu munca şi perseverenţa. În fiecare an, se organizează sub cele mai bune auspicii posibile, festivalul-concurs internaţional de literatură în limba româna “Conexiuni”, un concurs literar unde valoarea şi talentul îşi spun de fiecare dată cuvântul. De asemenea revista de cultură “Conexiuni”, fară de care toate aceste lucruri minunate nu ar fi cunoscute şi de cei din afara graniţelor judeţului şi a ţări. Este portdrapelul tuturor activităţilor şi manifestărilor cultural-artistice organizate în Bistriţa. O revistă de ţinută morală şi culturală cu un cod deontologic, pe care foarte rar îţi este dat să-l găseşti în revistele culturale din România. O revistă în care regăseşti nu doar literatură de foarte bună calitate, ci reflectarea la modul cât mai obiectiv cu putinţă a tuturor momentelor artistice organizate în cadrul Centrului Cultural Municipal “George Cosbuc”. Oameni, ca d-na Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii culturale “Conexiuni”, dl. Dorel Cosma, Menuţ Maximinian, Maria Herineanu, care semnează în mod frecvent articolele în paginile revistei sunt nişte heruvimi, care revarsă asupra semenilor iubitori de frumos, înţelepciune, cunoaştere, iubire, întocmai ca purtatorii înţelepciunii ultime din univers.

Am plecat dela Bistriţacu o uşoară urmă de nostalgie şi cu dor în suflet, dar  şi cu certitudinea că acolo unde există pasiune, dăruire, pricepere, entuziasm, lucrurile bune vor dăinui şi merită de fiecare dată să revii. Cât de frumoasă este această toamnăla Bistriţa!, îmi spuneam parcă parafrazând un poet clujean, Horia Bădescu, “E toamnă nebun de frumoasăla Bistriţa”.

 

Sorin Lucaci