ZAMFIRA ARE 19 ANI ŞI ACUM „SE PARE CĂ SE VA MĂRITA DE-ADEVĂRATELEA!”

Inapoi la stiri

ZAMFIRA ARE 19 ANI ŞI ACUM „SE PARE CĂ SE VA MĂRITA DE-ADEVĂRATELEA!”

De 19 ani, cetăţenii Bistriţei, de toate vârstele, de la copii la pensionari, de la tineri la oameni maturi, cu toţii ştiu şi aşteaptă cu entuziasm, curiozitate, bucurie şi nerăbdare – luna iulie a fiecărui an când Bistriţa – devine „CAPITALA FOLCLORULUI NAŢIONAL ŞI MONDIAL” – prin participarea a numeroase ţări, cu ansambluri folclorice de prestigiu, de pe tot mapamondul! Şi apoi, mai este un motiv, nu numai ospitalitatea şi omenia Românilor – ci şi faptul că preşedintele I.G.F – Federaţiei Internaţionale de Folclor D.nul Prof.Dr. Dorel Cosma este bistriţean 100% şi alături de primarul Bistriţei europene ing. Ovidiu Teodor Creţu, sunt naşii Zamfirei la Nunta atât din poezia lui George Coşbuc, cât şi de pe străzile burgului medieval Bistriţa – Poarta Transilvaniei şi de ce nu iată şi a României.

Să-i remarcăm şi pe toţi angajaţii Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc”, ce-şi aduc aportul din zori şi până noaptea târziu ca oaspeţii de peste mări şi ţări, sosiţi la „Nunta Planetară” a Zamfirei să simtă faptul că poporul Român este un popor credincios, păstrător de tradiţii ale folclorului naţional şi internaţional, ospitalier şi plin de omenie, de iubire faţă de cei ce vin pe pământurile sale cu gânduri curate, de pace şi de prietenie.

Anul acesta în 2014 în periada 27-30 iulie pe megascena de pe pietonal- centrul istoric al Bistriţei - în fiecare seară de la ora 20:00, bistriţenii şi turiştii străini vor putea participa şi aplauda la acest grandios eveniment al folclorului mondial – cu sufletul şi inima de cetăţeni ai Republicii Terra.

Organizatori principali ai aceste unice manifestări culturale şi artistice din România, de nivel internaţional – poate cel mai de seamă festival de folclor naţional şi internaţional din România, sunt Primăria Municipiului Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa şi Uniunea Mondială de Folclor – I.G.F.

Anul 2014 aduce la Bistriţa ansambluri folclorice din Bulgaria, Egipt, Italia, Israel, Polonia, Rusia, Serbia, Ungaria dar şi ansamblurile gazdă : „Cununa de pe Someş” şi „Balada” ale Cetrului Cultural Municipal „George Coşbuc” din Bistriţa.

Zamfira are 19 ani şi acum se pare că se  va mărita de-adevăratelea până la anul.  Încheiem acest preambul a „Nunţii Zamfirei” cu mottoul muzical fredonat de toţi cei prezenţi la festival: „ Festival, Festival la Bistriţa / Festival la Bistriţa / Cum n-a fost la nimenea”. 

Alexandru Cristian Miloş