ANSAMBLUL „LUBUSKI” DIN POLONIA PREZENT LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „NUNTA ZAMFIREI” DIN ACEST AN!

Inapoi la stiri

ANSAMBLUL „LUBUSKI” DIN POLONIA PREZENT LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „NUNTA ZAMFIREI” DIN ACEST AN!

Ansamblul de cântece şi dansuri „Lubuski” - în poloneză LZPiT - a fost înființat în anul 1953 și este o parte din moştenirea  Centrului Regional de Cultură şi Animaţie din Polonia.

Istoricul acestui grup a fost creat de peste 1000 de membri - de amatori cu diferite vârste şi profesii. Până în prezent „Lubunski” este un ansamblu folcloric format din mai multe generaţii, astfel că în cadrul grupului găsim de la copii de grădiniță, școli primare, adolescenți din școlile secundare, până la studenţi şi rezidenţi de lucru ale împrejurimilor oraşului Zielona Góra.

În grupul de dans, cor și trupa de folclor, lucrează împreună peste 100 de persoane. Ansamblul de dansuri şi cântece populare, în aproximativ 60 de ani, a devenit înrădăcinat în peisajul cultural al regiunii Lubuski, ca popularizator al culturii naționale și regionale poloneze.

Grupul artistic prezintă aproape toate tipurile de folclor din toate zonele istorice din Polonia, revenind la rădăcinile etnice ale tuturor repatriaților și imigranților, care au sosit în provincia Lubuski - după cel de-al doilea război mondial -. Ansamblul de dansuri folclorice „Lubuski” a devenit un fenomen de generare și protejare a legăturii patrimonial-culturale.

În ceea ce priveşte experienţa, „Lubuski”, a luat parte la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale, în multe ţări din întreaga lume, ajungând să viziteze aproape toate ţările europene. Referitor la experienţele avute, în afara Europei, este important de menţionat participarea la festivaluri din Canada, Brazilia, Korea de Nord, Panama, Mexic şi Taiwan.