GRUPUL DIN ISRAEL “EXAL DABKA” PREZENT LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „NUNTA ZAMFIREI”

Inapoi la stiri

 GRUPUL DIN ISRAEL “EXAL DABKA” PREZENT LA FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „NUNTA ZAMFIREI”

Ansamblul folcloric „Exal Dabka” din regiunea Galileei, reprezintă minoritatea arabă (25%) cu folclorul autentic, numit „Dabka” (dansul deşertului). A fost înfiinţat la data de 6 ianuarie 1995 – ca un mic grup a satelor vecine din zona Galileei – la sud-est de  Nazaret (oraşul sfânt unde s-a născut Iisus Hristos), într-un sat numit Exal.

„Exal Dabka” este un grup format din dansatori tineri - copii între 8 şi 13 ani - care fac parte din populaţia locală din Galileea. Între anii 2005 şi 2012, în cadrul ansamblului, au intrat mai mulţi tineri care au revigorat şi au schimbat vechea generaţie, fapt care se întâmplă din nouă în nouă ani în satul Exal.

Grupul artistic „Exal Dabka” a trecut deja în cel de-al 19-lea an de activitate folclorică, şi a reuşit până acum, printr-o bună şi profesionistă pregătire, să participe la numeroase evenimente în ţara de origine dar şi în străinătate. 

În următorul an, va avea din nou loc schimbul de generaţii a ansamblului (vârsta 15-19 ani), care vine în completarea gloriei actualei formaţii, care a reuşit să câştige în ultimul timp (decembrie 2011) în cadrul celui mai mare festival folcloric „Dabka”, premiul „Sheir Ahava Bedew” şi a fost ales între primele 24 de ansambluri folclorice arabe.

Deşi este un grup artistic format în marea majoritate din copii, „Exal Dabka” are o vastă experienţă şi în cadrul festivalurilor internaţionale, având ocazia să ia parte în mod activ, şi să de-a spectacole în ţări precum: Republica Cehă, Ungaria, Iordania, Palestina, Cipru şi multe altele.