DESPRE CONEXIUNI ...

Inapoi la stiri

DESPRE CONEXIUNI ...

CONEXIUNI ŞI CORESPONDENŢE

 

„Conexiuni” nu e doar un inspirat generic pentru o stare de spirit, ci e mijlocul complex prin care literatura e conectată deopotrivă la prezent şi viitor.

Treptele „Conexiunilor” au plecat de la nevoia de dialog cultural şi confruntare literară în cadrul generos al unui cenaclu, care şi-a creat apoi un statut încărcat de semnificaţii cu iz de istorie literară,  şi cu prestanţă, Societatea Culturală Conexiuni, ca apoi să se urce treapta publicistică, „Conexiuni” devenind revistă de cultură, ajungându-se, în cele din urmă, într-un firesc al nevoii de afirmare, la treapta antologiei, cea care adună într-o diversitate a unităţii, voci reprezentative din poezia şi proza contemporană circumscrisă unui spaţiu geografic bine definit.

Prin „Conexiuni”, valorile culturale ale Bistriţei şi-au găsit terenul proprice de afirmare şi situare într-un orizont cultural mai extins, dacă avem în vedere că ţinta a devenit mai ambiţioasă, iar „conexiuni” a devenit în sens larg rimbaldian „corespondenţe”. „Corespondenţele” în greacă, italiana, engleză, spaniolă le-au adus autorilor de la „Conexiuni”, oportunitatea de a intra în dialog cu alte literaturi, cu alte culturi.

În starea de spirit a „Conexiunilor”, autorii bistriţeni şi-au sporit mult mai substanţial zestrea literară, cărţile care au apărut aducând unora chiar recunoaşterea breslei, prin primirea în Uniunea Scriitorilor.

Cu motoarele turate la maxim, „Conexiuni” are toate şansele să ajungă departe, mai ales când la cârmă sunt doi profesionişti, Dorel Cosma şi Elena Cîmpan, care au dat atâtea probe ale performanţei culturale.

 

 

Nicolae Băciuţ