SEARA ITALIEI LA "NUNTA ZAMFIREI"

Inapoi la stiri

SEARA ITALIEI LA

Ansamblurile folclorice „Exal Dabka” (Israel), „Branislav Nusic” (Serbia), „Kalaris” (Ungaria) şi „Miromagnum” (Italia) au fost protagonistele celei de-a doua seri a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, luni seară, de la aceeaşi oră 20.00, artiştii din ţările amintite urcând succesiv pe scenă.

În costume tradiţionale, evreii-palestinieni de lângă Marea Galileei au prezentat un dans ritmat, valorificând vechi motive războinice şi impresionând prin temppo-ul alert şi capacitatea de a relua motivul de bază într-o sarabandă repetitivă.
Costumaţi în straie tradiţionale cu motive sud-europene şi cu o muzică amintind de zona Mediteranei, dansatorii sârbi au bucurat publicul, contaminându-l cu o veselie meridională, cu mişcările scenice ample, temperate.
Dansatorii maghiari au etalat frumoase costume, cu elemente atât de specifice, şi o altă construcţie ritmică, punând în valoare însuşirile individuale ale băieţilor care joacă „bărbuncul”, cu bătăile pe picior, de asemenea, jocul în doi, alături de care, graţia tinerelor dansatoare.
Ansamblul „Miromagnum” din orăşelul calabrez Mormanno a prezentat, alături de dansurile italiene clasice, şi trei tablouri având teme: lucrul la pădure al tăietorilor de lemne, spălatul rufelor şi culesul viei, ocupaţii vechi care se reflectă şi în dans, prin asimilarea unor momente ale muncii exprimate artistic. Naturaleţea dansului, voioşia artiştilor, muzica vie, luminoasă, costumele cu roşu pregnant au compus adevărate tablouri vizuale în mişcare, aplaudate de publicul care a putut să-i vadă de foarte aproape pe artişti, aceştia având ieşirea de final printre spectatorii care i-au aplaudat şi primit cu „bravo”.
Cerându-i o impresie „la cald”, directorul festivalului, Prof.Dr. Dorel Cosma, şi-a exprimat admiraţia pentru calabrezii care au un dans atât de specific zonei lor, cu ocupaţiile practice, de fiecare dată o prezenţă remarcabilă în cadrul Uniunii Mondiale de Folclor (IGF).
S-ar părea că a fost seara Italiei!