NEVOIA DE … CONEXIUNI

Inapoi la stiri

NEVOIA DE … CONEXIUNI

Nu putem exista, cel puţin din punct de vedere cultural, izolaţi, fără conexiuni, fără deschideri spre cei în mijlocul cărora ne manifestăm, dăm sens devenirii noastre.

Conexiunile dela Bistriţa, cu împliniri şi ne împliniri, rămân pentru mine un reper şi de fiecare dată atunci când e nevoie şi de mine mă simt frustrat dacă se întâmplă să nu pot pune umărul.

Pentru că nu pot rămâne decât ataşat de oameni, de instituţii, de evenimente care mi-au marcat destinul.

Revista „Conexiuni”, în ritmul ei trimestrial, dar cu reverberaţii îndelungate, e o alternativă culturală, e încă o voce în corul văzut şi nevăzut al nevoii de exprimare, al nevoii de a ne face auziţi.

Eu am o şansă, fiind mai la mare distanţă geografică, nu şi sufletească, de revistă şi oamenii ei, nu văd toate frământările, disputele, dincolo şi dincoace de orgolii, dincolo şi dincoace de interese. Eu văd rezultatul. Şi „Conexiuni” oferă imaginea întregitoare a unei mişcări culturale dinamice, diverse şi de anvergură, care se face auzită dincolo de orice fel de vămi mai apropiate sau mai îndepărtate.

Aş fi vrut să pot fi mult mai implicat în acţiunile „Conexiunilor”, dar pe lângă mult-puţinul pe care l-am putut oferi, n-a lipsit niciodată solidaritatea, ataşamentul faţă de gândul cel bun, cel care-l defineşte pe omul de cultură autentic, care vede şi prin lentilele ochelarilor, dar şi peste ramele lor, atunci când scrutează depărtările.

Prestigiul pe care şi l-a câştigat revista în anii săi de prezenţă vie în viaţa culturală se poate măsura în „conexiunile” realizate în largul lumii, parteneriatele care au adus prestigiu şi relief înalt spaţiului bistriţean.

Oricâte „păcate” i s-ar putea găsi publicaţiei, căci nimeni nu poate fi fără de prihană, revista lasă urme, iar arhiva ei vorbeşte de la sine, n-are nevoie nici de avocaţi, nici de proptele.

E nevoie de „Conexiuni” ca de aer, e nevoie de diversitate şi de cât mai multe terenuri de manifestare. Nimeni nu are de pierdut dintr-o astfel de competiţie şi, pe măsură ce trec anii, se vede tot mai bine istoria.

E greu de imaginat Bistriţa culturală fără „Conexiuni”. E pata de culoare care face peisajul mai atrăgător.

 

Nicolae Băciuţ