PRIMARUL MUNICIPIULUI SPUNE CĂ BISTRIȚA NU A ÎMPLINIT 750 DE ANI:NICI PARISUL NU MERGE PE DATAREA DENUMIRII ACTUALE

Inapoi la stiri

PRIMARUL MUNICIPIULUI SPUNE CĂ BISTRIȚA NU A ÎMPLINIT 750 DE ANI:NICI PARISUL NU MERGE PE DATAREA DENUMIRII ACTUALE

Primarul Municipiului, ing.Ovidiu Teodor Creţu, a explicat de ce Bistriţa nu sărbătoreşte 750 de ani de la prima atestare documentară a oraşului şi de ce tema principală a Zilelor Bistriţei 2014 va fi comemorarea a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, cu simpozion, expoziţie şi ceremonial militar-religios. ”Mergem pe această linie!”.

”Bistriţa nu împlineşte niciun an. Este un document emis de un Papă în care se aminteşte despre Bistriţa. Dacă documentul acela ar fi zis: de acum Nosa se numeşte Bistriţa, era cu totul altceva. Dacă am merge pe linia asta, noi ar trebui să aniversăm un monument. Niciunul din oraşele europene, care au o istorie mult diferită de ceea ce este în America, nu merge pe datarea denumirii actuale. Dacă o să le spuneţi la zălăuani că au 300 de ani de atestare documentară, o să râdă, că ei au 2.000 şi, dar nu se numea Zalău, că se numea Porolissum. Sau Parisul, care se numea Lutetia, şi multe altele. Toate oraşele europene iau primul document care atestă oraşul, nu numele, că numele s-au schimbat de mai multe ori în istorie. De aceea, vom merge pe această linie. Bistriţa nu are primul document din 1264, ci din 1241 şi ţinem la această dată. Pentru că istoria este dinamică, dacă peste câţiva ani se va descoperi un document mai vechi, vom merge pe acela. Şi sunt convins că există documente pe care nu le găsim acum, pentru că Bistriţa a existat cu mult înaintea anului 1241”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

El a adăugat că la Zilele Bistriţei ”se va merge pe comemorarea Primului Război Mondial pentru că este o iniţiativă la nivelul Uniunii Europene şi ne înscriem în aceasta”.

Conform datelor istorice, în 16 iulie 2014 s-au împlinit 750 de ani de la prima atestare documentară sub acest nume a oraşului Bistriţa (1264), care îşi datorează într-o mare măsură geneza, evoluţia şi caracteristicile fizice colonizării germane medievale. Prima menţiune a localităţii – Nosa – datează din 1241.