FESTIVALUL POGĂCIŢELOR LA KÉTEGYHÁZ-UNGARIA

Inapoi la stiri

FESTIVALUL POGĂCIŢELOR  LA KÉTEGYHÁZ-UNGARIA

În apropierea oraşului Gyula se află, încă din secolul al XV-lea, localiatatea  KETEGYHAZ , populată de maghiari şi români.

Legendele locale spun că numele localităţii provine de la cuvintele ungureşti “KÉT”=doi/două  şi “EGYHÁZ”=biserică, ca dovadă a faptului că aici au existat, din cele mai vechi timpuri, două comunităţi, fiecare cu biserica ei.

În acest ţinut liniştit, cu oameni gospodari, a avut loc în zilele de 16-17 august 2014 cea de-a VIII a ediţie a tradiţionalului “Festival al Pogăciţelor”. Pregătite de gospodinele din Kétegyház, pogăciţele au fost deliciul participanţilor la eveniment. Cele mai reuşite pogace au fost premiate de un juriu de specialiatate.

La manifestare a participat Consulul General al României la Gyula, Florin Vasiloni, însoţit de Ioan Fodoreanu, consul General la Szeged şi Valerică Bojian, reprezentantul Ambasadei României la Budapesta.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Doamna Primar Mária Kalcsó, care a salutat prezenţa delegatiei române, ca ambasadoare a folclorului, datorită Asociaţiei Naţionale de Folclor şi Asociaţiei Internaţionale de Folclor - I.G.F., al căror preşedinte este Prof.Dr Dorel Cosma.

Manifestarea a găzduit: expoziţii de fotografie, concursuri de gastronomie, spectacole  folclorice şi muzică de petrecere. Spre deliciul locuitorilor comunei au fost lansate focuri de artificii.  

Pe scena de la Kétegyház, România a fost reprezentată de grupuri folclorice din Chişineu-Criş şi Socodor din jud Arad şi Ansamblul “Poarta Dorului” din Bran jud Braşov alături de solista Ionela Bran.

În cele doua zile ale festivalului Ansamblul “Poarta Dorului” a prezentat:

  • prima zi : Suită dansuri din zona Bran şi Suită dans Codru
  • a doua zi: Suită dans Făgăraş, Dansul beţelor de pe Feleac şi Suita dans de pe Someş.

Costumele populare, din fiecare zonă folclorică, reprezentată prin dansuri, au fost apreciate şi aplaudate la scenă deschisă, iar cântecele populare româneşti au delectate sutele de participanţi prezenţi la eveniment.

În cadrul discuţiilor oficiale, reprezentantul cultural Maria Herineanu al Centrului Cultural Municipal Bistriţa, a subliniat importanţa Asociaţiei Internaţionale de Folclor - I.G.F., la nivel internaţional iar Consulul General al României la Gyula a lansat o invitaţie Ansamblului "Poarta Dorului” la următorul eveniment cultural pe teritoriul Ungariei.

Ionela Bran