MELANIA CUC ”PICTÂND” ETERNITATEA ÎN CĂRȚI ȘI TABLOURI

Inapoi la stiri

MELANIA CUC ”PICTÂND” ETERNITATEA ÎN CĂRȚI ȘI TABLOURI

Scriitoarea şi pictoriţa Melania Cuc s-a reîntors acasă, pentru a-şi trage seva vieţii din rădăcinile străbunilor. După ce şi-a petrecut o bună parte a vieţii în capitală, devenind un nume cunoscut în literatură, după ce şi-a făurit un cv de invidiat, prin muncă şi talent, Melania a cumpărat o casă în satul natal, Archiud. Aici şi-a petrecut vara, cu renovări, cu regândiri de spaţii şi cu construirea unui muzeu ţărănesc, aflat în curtea casei. Un muzeu cât o istorie, care adună elemente tradiţionale ale străbunilor, care găzduieşte cu generozitate şi icoanele Melaniei, dar şi cărţile inspirate din viaţa acestui plai.

Aici, în acest muzeu, care devine loc de esenţe ale timpului, este prezentă şi o curea, cu o poveste aparte: “Este cureaua de muncă a tatălui meu. Lucrată de meşterii din Reghin. Are motive cusute cu fir colorat din intestine de miel, după modele străvechi, transilvane. Este patinată de vreme, decolorată de soare şi ploile prin care a umblat el cu ea. Mai avea una, frumoasă, ceva mai lată şi cu un şir de monezi din argint prins la şerpar. O ţinea în lada cu hainele de sărbătoare. Nu ştiu ce s-a ales de ea. După ce tata a murit şi mama a plecatla Braşov, casa noastră dela Archiuda fost vândută. A vândut-o cu procură, unchiul Mihai, fratele mamei, care pe atunci era încă profesor în sat. A dat-o să scape de ea, cu tot ce era acolo, cu amintirile şi copilăria mea la ,,pachet”. Cu suma obţinută, mama a plătit avansul pentru apartamentul de bloc, dintr-un cartier braşovean. Acolo a locuit, până în urmă cu câţiva ani, când am adus-ola Bistriţa. Numi-au rămas prea multe amintiri palpabile din familia mea. Cureaua, pe care o port cu mine, am găsit-o într-o magazie la rudele mele, aruncată, pentru că nu-i mai era de folos nimănui. Am luat-o, am recondiţionat-o şi o păstrez ca pe o comoară fără de preţ. Mai am şi pieptarul mamei, unul din acelea cum se purtau de neveste, la noi, pe Câmpie, înfundat, şi închis în nastruri pe umăr. Are ghirlande de flori cusute pe el, în tonuri grave, verde şi roşu închis. Este tot ce mi-a rămas, pe lângă două-trei fotografii din copilărie. ,,Chipuri” făcute de un fotograf, care venea în zilele de sărbătoare prin sat, fotografia copiii, bătrânii. În una dintre aceste fotografii, tata a ţinut să apară şi caiii. Doina şi Vifor. Ultima noastră perche de cai pe care i-am avut. După doi ani, tata a murit. Caiii au fost luaţi la gospodăria colectivă. Noi ne-am risipit prin lume; destin comun cu cel al majorităţii românilor de la acel timp” spune Melania

Melania Cuc, pictoriţa ce scrie sau scriitoarea ce pictează, în ambele domenii având rezultate notabile, a început, în domeniul penelului, cu pictură pe sticlă, cu icoane de Nicula, apoi a folosit ca spatiu iconografic ferestre recuperate de la case vechi din Archiud.

Prima expoziţie de icoane pe sticlă (în rame clasice şi pe rame de ferestre ţărăneşti) a avut locla Muzeul JudeţeanBN in urmă cu mai mulţi ani, sub genericul FERESTRE TRANSILVANE.

Alte expozitii personale cu icoane pe ferestre vechi au afost vernisate de-a lungul anilor la: Tg. Mures, Sighişoara, Barcelona şila Bucureşti. LaLondra a participat cu mai multe exponate într-o expozitie de grup.

Lucrările din expoziţia dela Bucureştiau fost donate şi vândute in folosul femeilor bolnave de cancer din cadrul Clubului, „Amazoanele bistriţene”. O parte din lucrări fiind achiziţionate de către Patriarhia Română.

Expoziţia dela Barcelonaa fost donată Asociaţiei Românilor din Spania, iar lucrările din Expoziţia dela Londraau fost donate Asociatiei Culturale ADSUM Bucuresti.

Trecând de la pictura pe sticlă la cea pe pânză, a vernisat expozitia SEMNE  pe simezele Centrului Cultural Muncipal George Coşbuc din Bistriţa, acolo expunând pictură cu acrilic şi grund executată pe suport de pânză cu danteală manuală.

În vara acestui an,la Archiud, într-un spaţiu neconvenţional a vernisat expoziţia MONADE, pictură in stil modernist execută pe ferestre reciclate de la case şi biserici vechi.

Melania Cuc are lucrari plastice în colecţii particulare din România, Ungaria, Italia, Canada, SUA, Anglia, Irlanda, Grecia, Norvegia, Elvetia, Austria, Franţa.

Este colecţionară de utilaje şi obiecte care ţin de tradiţia ţărănească din zona de câmpie a judeţului Bistriţa Năsăud. În acest sens a amenjatla Archiudun spaţiu de locuit tradiţional, dar şi altul în aer liber, cu  exponate autentice, vechi de sute de ani, din acest domeniu. 

Melania Cuc este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Tg.Mureş, al Societăţii Conexiuni Bistriţa, al Sciitorilor de Limba Română din Quebec, Canada, al Societăţii Ziariştilor din România. Debut jurnalistic la 16 ani, în ziarul Faclia din Cluj Napoca.Debut radiofonic cu poemela Radio Româniaîn 1973. Debut  literar revuistic, în revista Luceafărul, 1976, cu poeme. Debut editorialla Editura Litera,  1985, poeme.

Născută la 22 iunie 1946, în localitatea Archiud, jud. Bistriţa Năsăud, România. A urmat cursurile Şcolii Tehnice Horticole din Bistriţa, ale Universităţii Ioan Dalles din Bucureşti (Secţia Literatura română şi universală). Deţine un Atestat în mangement editorial (1990). A lucrat ca  redactor la mai multe publicaţii din ţară şi din străinătate.

Are 31 de cărţi publicate (eseu, poeme, romane, proză scurtă, literatură pentru copii, critică literară) dintre care: Peisaj Lăuntritc, poeme, Editura Litera, Bucureşti, 1985, (80 pag), Dincolo de jertfa şi iubire, poeme, Târgovişte, Editura Macarie,1991, Impozit pe dragoste, roman, Editura Macarie, Tîrgovişte, 1999 (25o pag), Galaxii paralele, eseuri, Bistriţa,Editura George Coşbuc, 2000 (100 pg.), Destin, proză biografică, Bistriţa, Editura Răsunetul, 2000 (Editţia I şi II)  (200pg), Tablete contra disperării, eseuri, Editura Aletheia, Bistriţa,2002 (100 pg), Cinând cu Dracula, roman, Bistriţa, Editura Aletheia, 2003 (400 pg), Biografia unui miracol, proză, Bistriţa, Editura, George Coşbuc, 2003 (200 pg), www.rebel 2004.ro, eseuri, Bistriţa, editura George Cosbuc, 2004 (100 pg), Şotron, eseuri, Bistriţa, editura George Coşbuc, 2005 (100 pg), Fructul oprit, roman, Bistriţa Editura Karuna,2006 (400 pg.), Iisus din podul bisericii, proză, Cluj Napoca, Editura Limes, 2006 (100 pg), Fără nume, tablete –şotron, Editura Ardealul, Tîrgu Mureş, (100 pag), Femeie în faţa lui Dumnezeu, roman, Editura Eikon din Cluj Napoca, 2007, (240 pag.), Graal, roman, Editura Nico din Tg. Mureş, 2007, (280 pag.), Miercurea din cenuşa, roman, 2008, Editura ZIP din Bucureşti, (430 pag.), Dantela de Babilon, roman, 2009, Editura Nico din Tg.Mureş (250 pag), Autoportret, poeme, 2010, Editura Nico, Tg.Mures (17o pag), Lebăda pe asfalt, poeme, 2010, Editura Anamarol, Bucureşti, (105 pagini), Vânătoare cu Şoim, tablete şotron, Editura Dacia, Cluj Napoca, 2010 (98 pagini), Jurnalul dela Lăpuşna, proză, (120 pagini), Editura Nico, Tg.Mureş, 2010, Vara leoaicei, roman, Editura ZIP Bucureşti, 2011 (308 pagini), Mersul pe apă, poeme, Editura Nico, Tg.Mures, 3013(120 pagini).

Într-un colţ de rai, pe verandă, la ceas de ziuă, Melania Cuc vă aşteaptă la un ceai artistic. Îndulcit cu priveliştile de pe pânzele gata a fi expuse în galerii şi cu cuvintele ce vor fi aşezate în următoarele cărţi.

Menuţ Maximinian