ÎN PIAȚA DOMINICANĂ AVEM ”UN NOU PUNCT ISTORIC PE HARTA EUROPEANĂ!”

Inapoi la stiri

ÎN PIAȚA DOMINICANĂ AVEM ”UN NOU PUNCT ISTORIC PE HARTA EUROPEANĂ!”

Cu ocazia comemorării a 70 de ani de la plecarea forţată a saşilor bistriţeni, Primarul Ovidiu Creţu şi preşedintele HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, au dezvelit monumentul ”Exodul”, în Piaţa Dominicană, în prezenţa realizatorului acestuia, artistul plastic Mircea Mocanu, şi a arhitectului Petre Podar, după planurile căruia a fost amplasat monumentul. Ceremonia a început cu intonarea Imnului României şi s-a încheiat cu un miniconcert oferit de orchestra din Drabenderhöhe (Germania), cea mai mare aşezare compactă a saşilor transilvăneni.

”Trăim un moment deosebit în istoria actuală a oraşului Bistriţa. În urmă cu câţiva ani, Asociaţia HOG Bistritz-Nosen a dorit să realizeze în Bistriţa un monument, nu se ştia atunci cum va fi, care să aducă aminte generaţiilor viitoare ce s-a întâmplat în septembrie 1944, pentru ca cei care vor veni să se ferească de a mai avea astfel de episoade triste. Au adunat bani, ei în Germania şi Austria, au comandat unui artist plastic bistriţean, Mircea Mocanu, care a aşternut pe hârtie un proiect, după care a urmat o altă parte, locul de amplasare şi felul cum îl facem. Un monument, dacă nu are şi cadrul necesar, îşi pierde mult din valoare. S-a vehiculat ideea de a-l amplasa pe zidul sau turnul Bisericii Evanghelice, totuşi am optat pentru această locaţie, una dintre cele mai vechi zone locuite. L-am rugat pe arhitectul Petre Podar să ne facă o schiţă de amplasare, iar el ne-a desenat piaţa aşa cum e acum. Aveam proiectele, a fost comandată lucrarea turnată în bronz, iar TCI, care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea pasajelor, a primit planşele modificate. N-a fost simplu să-l realizăm. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, care au pus mâna pentru realizarea lui, fie că au donat un euro în Germania, fie că au şlefuit o piatră. Dacă nu exista acest efort comun al comunităţii bistriţeni, al saşilor bistriţeni plecaţi în străinătate, n-am fi reuşit. Suntem mândri că am realizat acest monument, care înseamnă iarăşi un punct european pe harta Bistriţei. Încep să se adune aceste puncte europene”, a spus Primarul Municipiului Bistrița Ovidiu Creţu.

De la acest eveniment, nu au putut lipsii nici preşedintele Consiliului Judeţean - Radu Moldovan, subprefectul - Ovidiu Frenţ, consilieri locali, primarul orașului Austriac, Wels - Peter Koits, reprezentanţii asociaţiilor saşilor transilvăneni, secretarul Municipiului Bistrița - Floare Gaftone, artistul plastic - Marcel Lupşe, istoricul de artă - Vasile Duda dar și reprezentanții bisericilor istorice din Bistrița care au oficiat o slujbă de sfințire a monumentului și au rostit rugăciuni în română, germană și maghiară.