”AIDA” DE GIUSEPPE VERDI - UN MARȘ AL GLORIEI VIEȚII, ÎN BISERICA EVANGHELICĂ DIN BISTRIȚA!

Inapoi la stiri

”AIDA” DE GIUSEPPE VERDI - UN MARȘ AL GLORIEI VIEȚII, ÎN BISERICA EVANGHELICĂ DIN BISTRIȚA!

În cadrul manifestărilor organizate de către Primăria Bistrița- primar ing.Ovidiu Teodor Crețu- și ale Asociației HOG - Bistritz - Noesen, președinte Dr. Hans Franchy - întru Comemorarea a 70 de ani de la Exodul Sașilor Transilvăneni în Germania și Austria, în septembrie 1944 - un adevărat Marș al Gloriei artistice, muzicale, culturale - a avut loc, sâmbătă, 13 septembrie 2014 în Biserica Evanghelică din Bistrița. O Călătorie în Timp prin Cerul Înstelat!

Celor aproximativ 2000 de spectatori - sași din Germania și Austria și localnici bistrițeni - Primăria Bistrița și Centrul Cultural ”George Coșbuc” le-a oferit un megaspectacol excepțional cu OPERA ”AIDA” de Giuseppe Verdi în interpretarea soliștilor și orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Sașii ajunși ACASĂ - în Transilvania din nou cât și numeroșii spectatori bistrițeni, aflați și la parter dar și la balcoane au ținut să mulțumească prin ropote de aplauze și bisuri, la ariile și duetele artiștilor clujeni și nu numai, căci distribuția operei este una internațională - celor trei artizani - primarul Bistriței ing.Ovidiu Teodor Crețu, președintele HOG - Dr. Hans Franchy și directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Prof.Dr. Dorel Cosma.

Opera ”AIDA” a celui -probabil- mai mare compozitor de operă - italianul Giuseppe Verdi - în 4 acte iar subiectul este o dramatică poveste de dragoste, un love-story, între tânărul comandant de oști-egipteanul Radames și sclava Aida, prințesă etiopiană, egiptenii aflându-se în război cu etiopienii. Un fel de poveste tragică a lui Romeo și Julieta - din delta Nilului.

Acest megaspectacol, al doilea anul acesta - după opera ”NABUCCO” al aceluiași compozitor - a beneficiat de o distribuție internațională de prestigiu pe scena de la Bistrița evoluând:

Dragana Radakovic - sclava Aida, Hector Lopz - Radames, Andrada Ioana Roșu - Amneris, Sandor Arpad - Ramfis, Marele Preot, Ștefan Ignat - Amonasro, Simonfi Sandor - Regele Egiptului, Florin Pop - un Mesager, Corina Păștean - Marea Preoteasă. Dirijorul orchestrei - Adrian Morar, dirijorul corului operei Corneliu Feleican. Regia artistică a spectacolului - Marius Vlad Budoiu, asistent regie artistică și regie scenă-culise. Dan Lupea, regia de platou - Csonka Zoltan.

Înaltele arcade și bolți ale Bisericii Evanghelice sprijinind Cerul Înstelat ca și Sufletele celor prezenți - ținând pe umeri Albastrul Infinit Celest - prin viață, fapte, știință și credință - au fost martorii temporali și spațiali al Marșului Gloriei - Adevărul Istoriei Omenești, îndepărtate și apropiate, întru mărturisirea, spălarea și iertarea păcatelor tuturor celor implicați cu voia sau fără voia lor, în întunericul, tragediile, ororile sau durerile războaielor nedrepte și criminale - orice motivații ar avea, pornite și terminate - de instinctele primitive, animalice ale Speciei Homo-Sapiens, încă o specie violentă și xenofobă. Mesajul acestui Megaspectacol de Operă este că Terra în Drumul ei printre Stele și Popoarele Stelelor - trebuie de-a pururea să fie un Marș al Gloriei Păcii și Iubirii Cristice.

Alexandru Cristian Miloș