CARTEA ”WIR NOSNER” DE DR. HORST GÖBBEL - LANSATĂ ÎN BISERICA EVANGHELICĂ DIN BISTRIȚA

Inapoi la stiri

CARTEA ”WIR NOSNER” DE DR. HORST GÖBBEL - LANSATĂ ÎN BISERICA EVANGHELICĂ DIN BISTRIȚA

Cartea - eveniment, ediție specială 2014, bilingvă română-germană ”WIR NOSNER” - ”Evacuarea Sașilor din Transilvania de Nord în Septembrie 1944 și Consecințeie ei” - scrisă de istoricul și profesorul Dr. Horst Göbbel din Germania a fost lansată sâmbătă, 13 septembrie 2014 în Biserica Evanghelică din Bistrița, în prezența unui numeros public, aproximativ 500 de persoane - constituit din cetățeni germani - sașii transilvăneni din Germania și Austria întorși ACASĂ și locuitorii români, maghiari, evrei, trăitori în Burgul ”Poartă a Transilvaniei”. Cartea istorică - document, cuprinde istoria și tradițiile sașilor , a etnicilor germani din Ardealul de Nord, moștenirea săsească, hărți ale evacuării, mărturii și fotografii ale ”Exodului”, ale ”Evacuării populației săsești în septembrie 1944”- din cauza situației create de apropierea frontului, războiului și de amenințarea represaliilor soldaților armatei roșii, ce se propaga de ambele tabere combatante. Un lucru este cert și adevărat - războiul pornit și terminat, din orice motive, pe orice meridiane - nu poate aduce decât moarte, suferințe, durere, drame ale tuturor! Războiul este un instinct primitiv ce ține de animalitatea omului, de specia violentă și încă xenofobă, primitivă, care este specia umană.

Pacea opusă războiului este ”Legea Vieții”, a conviețuirii pașnice și a iubirii, științei și toleranței universale! Cartea - eveniment - cuprinde și  contribuții la istoria și cultura orașului Bistrița și a Ardealului de Nord, apare la editura HOG Bistritz-Nosen și are o prefață semnată de Dr. Hans Georg Franchy - președintele HOG Bistritz-Nosen. Tiparul este executat în condiții grafice foarte bune, la o tipografie din Nuremberg, Germania. Spicuim din bogatul și documentatul cuprins:

Hans Werner Schuster / Hors Göbbel - ”Istoria sașilor transilvăneni, Dr. Michael Kroner - Prezentare generală a evacuării sașilor din ardealul de nord în 1944, Gunter Klein - Bistrița 1940-1944, Urmează apoi capitolul ”Plecare în necunoscut” - 1944-1945 - ”Evenimentele și consecințele lor”, Alexandru Pintelei - ”Evacuarea sașilor din ardealul de nord 1944”, Volker Petri - ”Situația refugiaților din 1944 până în vara anului 1945 în Austria”, Dr. Horst Göbbel - ”Rapoarte ale evacuaților despre evacuarea din 1944, situația lor în 1944-1945 și revenirea unei părți a refugiaților în 1945 în transilvania”. Un alt capitol foarte interesant pentru istoria comună și memoria comună europeană este cel intitulat - ”Sașii ardeleni în românia după 1945”. Materialele documentare sunt semnate de : Alexandru Pintelei - ”Sașii din zona Bistriței 1944-1947”, Viorel Rus - ”Tragicul destin al sașilor din Bistrița-Năsăud”, Dr. Michael Kröner - ”Sașii ardeleni în românia după 1947”, Dr.Corneliu Gaiu - ”Nosnerland astăzi”. O altă parte a cărții - monument de istorie scrisă este cea numită ”Sașii după cel de-al Doilea Război Mondial în afara transilvaniei”. Sunt materiale semnate de Volker Petri / Dr. Michael Kröner / Irene Kastner - ”Sașii în Austria”, Dr. Michael Kröner / Anne Marie Wagner / Dr. Hans Georg Franchy - ”Sașii în germania”, Dr. Michael Kröner - ”Sașii în Canada și USA , Dr. Horst Göbbel - ”Emigrarea sașilor din transilvania”.

Urmează capitolul - ”Plecare în Necunoscut și anul 2014” - unde semnează: Hans Werner Schuster - ”Expoziția 2014”, Dr. Hans Georg Franchy - ”Un monument în Bistrița pentru sașii evacuați”, Bischof Reinhart Guib / Dr. Ștefan Cosoroabă - ”Credință și memorie - 2014”, Horst Göbbel - ”Orașele înfrățite Bistrița-Wels”, Horst Gobbel - ”Evacuarea din 1944 și moștenirea ei - înregistrări, instantanee după 7 decenii”.

Finalul cărții-document cuprinde și două adnotări: Volker Petri - ”Examen dificil luat”, Horst Göbbel -”Am pierdut totul?”. Cartea a fost prezentată elogios de președintele HOG Bistritz-Nosen - Dr. Hans Georg Franchy în prezența primarului european al Bistriței - ing.Ovidiu Teodor Crețu.

Este o Carte - Monument Scris, ce alături de basorelieful sculptural ”Exodul”, imortalizează în cuvinte Memoria Comună Europeană-a Sașilor și a Românilor în Transilvania Multi-culturală și Multi-etnică în cei 800 de ani de Viață și Civilizație!

Alexandru Cristian Miloș